technieken

Rita experimenteert met de meest uiteenlopende technieken: batik, pastel, aquarel, vilten maar ook gemengde technieken. Op deze pagina krijgt u kort wat uitleg over wat elke techniek nu juist inhoudt. De uitleg is gedeeltelijk gebaseerd op de vrije encyclopedie Wikipedia.org.

Batik:

  Batik (° Indonesië) is een heel oude kunstvorm die we reeds meer dan 2000 jaar geleden (!) terugvinden in het Midden-Oosten, India,.. Het   is een techniek waarbij een stof, meestal zijde, met een waterafstotende was behandeld wordt. Dit kan pas gebeuren wanneer de zijde zeer strak op een houten raamwerk wordt opgespannen. De behandelde gedeelten blijven wit. Men krijgt prachtige resultaten door verschillende kleurbaden toe te passen waarna de was terug op verschillende manieren kan aangebracht worden. Speciale effecten zoals craquelé kan men bekomen door de kleine barstjes in de was.

Bij het batikken gebruikt men ook een “tjanting” of “batikpen”. Deze pen heeft een klein reservoir van waaruit de verhitte was kan aangebracht worden op de zijde. De “tjanting” laat zeer fijne lijnen na zodat men op een unieke manier kan decoreren.

Pastel:

Pastel of pastelkrijt is een zachte soort krijtstift. Het bestaat uit pigmenten die samen met kalk tot een rond krijtje geperst worden. Naast pastelkrijt bestaan er ook soorten pastelpotloden. Deze bieden het voordeel dat men properder kan werken maar men kan minder grote vlakken bewerken. Hoe zuiverder het pigment in het pastelkrijt, hoe duurder in aankoop maar hoe beter het uiteindelijke resultaat zal zijn. Doordat pastelkrijt dekkend is, kan het zelfs gebruikt worden op gekleurd papier.

Aquarel:

Aquarel is een schildertechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van een verf op waterbasis. De schildertechniek wordt toegepast op speciaal aquarelpapier omdat men vaak gebruik maakt van het “lichtecht” wit papier.  Andere papiersoorten zijn vaak behandeld met chloor waardoor ze niet het gewenste resultaat geven en de pigmenten aangetast worden.

Vilten:

Vilten is een oude, creatieve textieltechniek die terug in opmars is. Eén van de gebruikte materialen is alvast wol. Een aantal verschillende laagjes van pluizen worden met elkaar verwerkt. Door overheersende kleuren te combineren met andere kleuren krijgt men speciale effecten. Vaak worden ook zijdevezels gebruikt. Uiteindelijk zal een proces waarbij o.a. zeepvlokken en wrijving toegepast worden, ervoor zorgen dat men vilt als resultaat krijgt.

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s